Elevfortællinger fra

Gastronomi

 

Dette er elevernes personlige fortællinger fra partnerskabet.

 

Jeg har gået på Den Økologiske Produktionsskole (ØKO) af to omgange. Jeg startede i februar 2014 og gik der et halvt år frem. Og jeg startede så igen i september 2015 og har ca. et halvt år tilbage nu. Jeg ved stadig ikke helt, hvad jeg vil, og jeg tænker derfor, at produktionsskolen kan hjælpe med at afklare – måske via praktik som sælger, da jeg tænker det måske er denne vej jeg vil. Jeg startede på ØKO, fordi jeg synes det var spændende, og jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg ville. Jeg tænkte derfor, at produktionsskolen var en god løsning.

 

Når vi arbejder på partnerskabet kan jeg rigtig godt lide at skrælle grøntsager, og jeg synes det er hyggeligt at stå bag disken og tage imod bestillinger og sælge. Jeg lærer at lave mad til rigtige kunder og servicere dem. Jeg kan godt lide service-delen og vil nok gerne denne vej, måske et sælger-fag.

 

Mine lærere lærer mig noget, jeg måske kan bruge senere hen. Jeg tænker ikke over, hvad jeg har lært en dag, når jeg kommer hjem, men når jeg for eksempel står og skal lave noget mad derhjemme, så finder jeg ud af, at jeg kan nogle nye ting. Vi elever er jo sammen hver dag, og selvom jeg ikke snakker lige meget med alle, synes jeg at hver især giver noget til fællesskabet. De andre elever betyder at det er sjovt at komme i skole og jeg lærer at samarbejde.

 

Jeg har mødt mange inspirerende personer og meget forskellige personer på partnerskabet; personer, som er en del af et fællesskab, selvom de ikke lige nødvendigvis passer ind på papiret. Der kommer også mange udenlandske studerende, så jeg bliver bedre til at snakke engelsk.

 

Jeg ved ikke, hvor jeg er om et år – jeg er der nu, hvor alt ligger lidt åbent.

Rebecca, 18 år
 
Gastronomi,
Den Økologiske Produktionsskole, København

 

Jeg startede på ØKO (Den Økologiske Produktionsskole) i november, for tre måneder siden. Jeg startede, fordi jeg har en interesse for træ, men der var ikke plads. Derfor fulgte jeg min anden interesse, som er at lave mad. Jeg overvejede også Leg & Bevægelse, for også at komme i bedre form. Jeg så egentlig mig selv i tømrerfaget, men jeg er faldet rigtig godt til rette i køkkenet, så her bliver jeg nok.

 

Mit arbejde er at lave mad. Jeg kan bedst lide at skære, stå ved komfuret og være sammen med vennerne. Jeg lærer at være sammen med folk og være mindre genert. Jeg har før i tiden været meget genert, så jeg lærer at være mere åben, snakke med nye folk og arbejde med min generthed. Det er rart at lære nye folk at kende. At stå ved disken giver mig erfaring i mødet med nye folk. Køkkenet er mere min trygge base, hvor jeg nu kender folk og har fået gode venner.

 

Mine to lærere har betydet meget. De sætter tingene i ramme for mig og stoler på, at jeg udfører det. Det er også rigtig rart, at jeg har nogle at snakke med om svære ting og problemer. I min folkeskole blev jeg for eksempel mobbet og havde ingen lærer, som gjorde noget. Det er også derfor, jeg gerne vil arbejde med min generthed, så dette ikke sker igen, og jeg kan håndtere forskellige personernes adfærd. Her på ØKO tager de sig af tingene og hjælper.

 

Partnerne betyder også rigtig meget, da de giver mig erfaring i at snakke med nye og mange forskellige mennesker. Det styrker min selvtillid.

 

De andre elever betyder rigtig meget. Folk på skolen betyder generelt rigtig meget for mig. Vi hygger os, og folk er rigtig søde. Der er en rigtig god stemning i køkkenet, og det giver en god hverdag, og at jeg har lyst til at komme i skole.

 

Om et år ser jeg mig selv som tømrerlærling eller på Københavns Tekniske Skole. Jeg har faktisk en lærlingestilling på hånden, men skal lige være helt sikker på, at det er det, jeg skal være, inden jeg siger 'Ja'.

Torbjørn, 18 år
 
Gastronomi,
Den Økologiske Produktionsskole, København