Andreas

Sidste sommer var han produktionsskoleelev, som sjældent mødte op på skolen. Men det seneste halve år har han forladt hjemmet ved Langå klokken halv seks hver morgen for at nå frem til byggepladsen på Aarhus Havn, hvor han arbejder med udsigt over det meste af Aarhus. Han lægger rør på taget af bygningen Dokk 1, der skal huse byens nye hovedbibliotek og borgerservice, når det står færdigt.

"På min gamle skole skulle jeg møde klokken otte, og jeg kom for sent nærmest hver dag. Og tit lod jeg helt være med at tage sted. Nu kommer jeg hver dag" fortæller Emil Kjærsgaard Andersen.

Han er 18 år, og indtil for nylig var han elev på Byggepladsen på Aarhus Havn. Nu er han stoppet, fordi han har fået læreplads hos vvs-firmaet Brøndum, som han kender gennem arbejdet på Byggepladsen.

Andreas var efter 40 ugers kamp med grundforløbet på Århus Tech meget tæt på helt at droppe at blive struktør. Århus tech kendte heldigvis til Byggepladsen på Århus havn og henviste derfor Andreas dertil, så han kunne få et pusterum fra skolebænken. Andreas døjede på det tidspunkt, i august 2014, med både misbrug og med at møde stabilt. Fra dag ét på Byggepladsen virkede Andreas motiveret for det praktiske arbejde og for at arbejde sammen med voksne mennesker, som kunne bruge hans evner. Han blomstrede op. Samtidig blev der sat aktivt ind over hans misbrug. Efter få måneder hvor Andreas havde mødt stabilt, tog han retur til Århus Tech med en lærerplads fra AAPS og NCC i hånden, og færdiggjorde grundforløbet på 6 uger. Andreas er nu tilbage på Byggepladsen, som sammen med NCC har taget ham som struktørlærling. Han forventes at være færdiguddannet om 3 år

I sensommeren 2014 fik Byggepladsen en ny elev - Alex. Han kom med forskellige personlige problemstillinger i bagagen og havde afbrudt sin uddannelse til byggemontagetekniker på Aarhus Tech. Alex var på nippet til at opgive det hele og hans mødestabilitet var fra start ikke imponerende. Det blev der ændret på, da Risskov Tømrerne gav udtryk for, at de gerne ville tilbyde ham en praktikperiode, hvis blot han kunne møde og arbejde stabilt. Efter et møde mellem Alex, hans far, Byggepladsen og Risskov Tømrerne, gik det op for Alex, hvilken chance han nu havde fået, og han forstod, hvilke forventninger der var til ham. Efter 2 vellykkede praktikperioder med masser at støtte fra Byggepladsens medarbejdere, og hvor Alex fuldt ud levede op til forventningerne, besluttede Risskov Tømrerne at tilbyde ham fast lærepladskontrakt i firmaet startende fra 5. januar 2015.  

 

Ahmed ankom til Danmark fra Libanon i 2011 og til Byggepladsen i 2014. Fra start har han villet yde noget, været samarbejdsvillig og haft en positiv tilgang til sin omgivelser på havnen i Århus. Nu taler han dansk med de andre elever på Byggepladsen og med sine sjakkolleger, som ud over at støtte ham i arbejdet som struktør, også ubevidste hjælper ham med at blive integreret i Danmark. Det er imponerende, hvor hurtigt integration kan lykkes, når to parter indgår samarbejde på tværs af kulturelle og sproglige skel. Ahmeds far var struktør i Libanon, nu kan sønnen følge i fars fodspor, men han gør det i Danmark - på dansk.

Hvis alt går planmæssigt starter Ahmed på Århus Tech til sommer, og ansøgningen om læreplads er sendt til NCC.

 

Alex
Ahmed

Elevfortællinger fra

Byggepladsen

 

Dette er elevernes personlige fortællinger fra partnerskabet Byggepladsen.

Skolen er et samarbejde mellem Århus Produktionsskole, erhvervsskolen Aarhus Tech, hovedentreprenøren NCC og Ungdommens Uddannelsesvejledning Aarhus-Samsø.

Majid, som her ses midt i billedet, har ikke altid kunnet lide at være midtpunkt. Da han startede på Byggepladsen sneg han sig nærmest langs væggene, og det var svært at tro, at han skulle kunne klare sig ude blandt danske håndværkere og deres jargon. Men mødestabilitet og vilje gør meget. Hver morgen Kl.6.30, en halv time før arbejdet på pladsen starter, sidder han klar og glæder sig. Det er tydeligt at Majid nyder arbejdet og sammenholdet i sin gruppe. Han har gennem stabilitet, engagement og vedholdenhed skabt sig både venner og netværk blandt sjakkene fra NCC, og de holder af ham, kan man mærke og se. Både hans relationer og danskundervisningen hjælper ham til at tro på, at også han kan tage en uddannelse på dansk. Målet er Århus Techs struktøruddannelse - måske allerede til sommer.

Oscar

Majid

Mit navn er Oscar Fernandez. Jeg er 18 år gammel og jeg gik på Byggepladsen for 6 måneder siden. Jeg valgte at droppe ud af gymnasiet, da det ikke var noget for mig. Efter lidt tid, hvor jeg funderede over, hvad jeg ville, fandt jeg hjemmesiden http://www.aaps.dk, hvor jeg læste en artikel om daglig dagen på Byggepladsen, som jeg fandt meget interessant. Kombinationen af undervisning og fysisk arbejde fangede min interesse, og derefter deltog jeg i et informationsmøde på produktionsskolen. Kort tid efter startede jeg på Byggepladsen ved Aarhus havn.

Byggepladsen har givet mig en masse gode egenskaber og muligheder for fremtiden. Jeg lærte at arbejde med beton og forskalling, samtidig med at jeg fik undervisning i tegneforståelse og matematik. Læren om disse ting gav mig en fordel, da jeg søgte videre for at komme i lære. Min faglærer, Thomas Ogola, hjalp mig og mine kammerater fra skolen under hele forløbet, og især da vi skulle finde os en af de højt eftertragtede lærepladser.

Udover dette har skolen også givet mig et større socialt netværk, hvilket jeg påskønner meget den dag i dag.

Alt i alt har min tid på Byggepladsen været en rigtig god lærerig oplevelse. 

Jeg startede hos Århus Produktionsskole i august 2013. Jeg kom ned til Byggepladsen, hvor j eg fik prøvet en masse arbejde med træ, jern og beton. Jeg startede på grund af, at jeg var stoppet på gymnasiet, da jeg ikke fik det ud af det, som jeg gerne ville og havde brug for at prøve noget nyt. I starten af 2014 blev jeg sat i en fast sjakgruppe hos NCC, som jeg arbejde i indtil jeg stoppede på Byggepladsen i juni 2014. Det betød for mig, at jeg fik ansvar og blev nødt til at lære at samarbejde med de andre i sjakket, hvilket var en rigtig god oplevelse. Det fik mig til at starte som EUX-bygningsstruktør i Viborg i august 2014, hvor jeg tog grundforløbet. I september 2015 startede jeg som lærling i CMT (Copenhagen metro team), hvor jeg arbejder med folk fra hele Europa. Det betyder, at der er mange udfordringer som sprogbarrierer i forhold til samarbejdet, som jeg heldigvis var forberedt på, da jeg havde erfaring fra Byggepladsen.

Lau

Mit Navn er Martin, og jeg var en af de første elever fra Århus Produktionsskole til at starte på Byggepladsen nede på havnen hos NCC, hvor Thomas introducerede os for struktørfaget, og det var rigtig interessant.

Det er spændende at være med til at starte et nyt projekt, hvor vi har prøvet en masse forskelligt arbejde. Og efter at have været nede på havnen i et halvt års tid, startede jeg på Teknisk skole sammen med Asbjørn som også kom fra Byggepladsen. Jeg er nu i gang med anlægsstuktøruddannelsen 2. hovedforløb, og jeg har en læreplads hos entreprenørfirmaet Brødrene Møller, og jeg skal starte på 3. hovedforløb engang i maj måned. Men jeg ville aldrig have hørt om stuktøruddannelsen, hvis ikke Thomas den dag på træværkstedet oppe på Katrinebjergvej havde fortalt om Byggepladsen. Jeg kan i den grad anbefale det.

Martin

Jeg hedder Philip Bro Nielsen og er 18 år. Jeg kom på Aarhusproduktionsskole i sommeren 2013. Der var jeg i nogle måneder, inden jeg fik en læreplads. Den tid jeg var på produktionsskolen arbejde jeg som bygningsstruktør. Det var rigtig sjovt at prøve det. Jeg lærte meget rigtig hurtigt. Jeg lærte hvordan det var at komme ud at arbejde i det "virkelige liv" og hvordan man gjorde tingene. Jeg fik en god portion erfaring. Så kom der en dag hvor min lærer Thomas Ogola, kom og spurgte mig om jeg vil i praktik i et firma som anlægsstruktør. Firmaet hedder Enkon. Det sagde jeg jo selvfølgelig ja til. Der var jeg så i fire uger, og det gik rigtig godt. De var så glade for mig at de efterfølgende tilbød en læreplads, som jeg sagde ja til. Selvom det var bygningsstruktør som jeg ville være til at starte med. Det går rigtig godt. Jeg er i gang med mit andet år som anlægsstruktør. Hvor jeg veksler mellem skole og praktik. Jeg har lært rigtig meget inden for faget, og jeg glæder mig til at jeg er færdig udlært.

 

Philip
Christian

Jeg har været på partnerskabet siden 17. august 2015. Jeg startede på Partnerskabet, fordi jeg havde været på uddannelsen som dyrepasser, men det ville jeg ikke alligevel. Så gik jeg et par måneder og lavede ikke noget og fik det dårligt med mig selv. Så fik jeg snakket med en UU-vejleder, som snakkede med Ilse (UU-vejleder ved Byggepladsen). Jeg fik meget at vide om, hvad det var, og jeg startede efter sommerferien og har været der siden. Det er det fedeste for mig.

 

Jeg arbejder som VVS'er hos GK (Gunnar Kristensen), et firma fra Herning. Jeg ordner lejligheder på partnerskabet, jeg arbejder med afløb radiatorer vand og varme. Vi sætter midlertidig varme på for at få varme ind i de meget kolde lejligheder. I partnerskabet får jeg åbnet et netværk til at bedre kunne komme i gang med at få et arbejde – og til at afprøve andre ting.

 

Jeg arbejder sammen med en 22-årig, som jeg er sammen med hele tiden. Han gider mig bedst, fordi han forstår mig godt, og han magter bedst at have en ung. Men der er flere, der træder ind nu og gerne vil arbejde med mig, og det betyder rigtigt meget. Det betyder noget, hvis man gør en forskel for andre. Det er rart at vide, at sjakket stoler på én, og at man gør noget, der er en fremtid i – for eksempel at bygge hospitaler.

 

Læreren betyder rigtigt meget for mig. Han er en, jeg kan snakke med, og han hjælper mig hvis der er noget i vejen, hvis jeg har det dårligt, eller hvis jeg føler mig nedtrykt. De andre elever betyder meget for mig, fordi jeg kan snakke med dem i pauserne. Det er akavet at snakke med nogen, jeg ikke kender voldsomt godt. Jeg har det bedst med at holde pause med de andre elever – vi har en slags ungefællesskab.

 

Om et år er jeg er nok på Aarhus Tech, eller har jeg fået en læreplads og arbejder ved et firma.

Jeg har været på partnerskabet siden 17. august 2015. Jeg startede på Partnerskabet, fordi jeg havde været på uddannelsen som dyrepasser, men det ville jeg ikke alligevel. Så gik jeg et par måneder og lavede ikke noget og fik det dårligt med mig selv. Så fik jeg snakket med en UU-vejleder, som snakkede med Ilse (UU-vejleder ved Byggepladsen). Jeg fik meget at vide om, hvad Byggepladsen var, og jeg startede efter sommerferien og har været der siden. Det er det fedeste for mig.

 

Jeg arbejder som VVS'er hos GK (Gunnar Kristensen), et firma fra Herning. Jeg ordner lejligheder på partnerskabet, jeg arbejder med afløb radiatorer vand og varme. Vi sætter midlertidig varme på for at få varme ind i de meget kolde lejligheder. I partnerskabet får jeg åbnet et netværk til at bedre kunne komme i gang med at få et arbejde – og til at afprøve andre ting.

 

Jeg arbejder sammen med en 22-årig, som jeg er sammen med hele tiden. Han gider mig bedst, fordi han forstår mig godt, og han magter bedst at have en ung. Men der er flere, der træder ind nu og gerne vil arbejde med mig, og det betyder rigtigt meget. Det betyder noget, hvis man gør en forskel for andre. Det er rart at vide, at sjakket stoler på én, og at man gør noget, der er en fremtid i – for eksempel at bygge hospitaler.

 

Læreren betyder rigtigt meget for mig. Han er en, jeg kan snakke med, og han hjælper mig hvis der er noget i vejen, hvis jeg har det dårligt, eller hvis jeg føler mig nedtrykt. De andre elever betyder meget for mig, fordi jeg kan snakke med dem i pauserne. Det er akavet at snakke med nogen, jeg ikke kender voldsomt godt. Jeg har det bedst med at holde pause med de andre elever – vi har en slags ungefællesskab.

 

Om et år er jeg er nok på Aarhus Tech, eller har jeg fået en læreplads og arbejder ved et firma.

Christian, 19 år

Jeg startede på partnerskabet, Byggepladsen, i januar 2016, fordi ikke vidste hvad jeg skulle. Jeg havde valgt, at droppe ud af Aarhus High School, og der gik en måned, hvor jeg stod og vidste ikke hvad jeg skulle. Så tog Ilse fat i mig, og vi lavede et møde med mine forældre og snakkede om Produktionsskolen.

 

Jeg vil gerne ud og arbejde. Jeg gider ikke sidde stille inde i klasserummet, hvor ens hjerne bliver kogt helt sammen. Jeg kan bedre lide at gå ude i den friske luft – man bliver friskere, når man komme hjem, i stedet for at komme hjem og ikke magte noget. Jeg går nu i et sjak, der hedder klima-gruppen, hvor vi sætte ventilationer op og monterer ting inde i bygningen, så der kommer frisk luft. Før brændte jeg for at være tømrer, men jo mere jeg arbejder med ventilation, så bliver jeg mere interesseret i det.

 

På partnerskabet lærer jeg nogle nye mennesker at kende, får en masse erfaringer og skaber et netværk. Det er vigtigt, at man kan sammen, at der er en god kemi, så man får en sjov dag også. Det gør min dag god, når jeg er ude og arbejde, at der kan komme et smil på læben.

Det er også vigtigt for mig, at jeg kan vise dem, at jeg kan overholde alle de ting der gerne vil – At jeg ikke holder mig tilbage, at kunne sige Yes det kan jeg !! – og kom med noget mere, når man har ordnet det. At man viser man gerne vil det.

Det giver mig meget, at jeg får ros – det gør mig mere glad og giver mig motivation. Når man får konstruktiv kritik, er det yderst fedt: For de kommer og siger til mig, at det kunne gøres på en anden måde – i stedet for at give en skideballe – for jeg vil gerne lære faget.

 

Min lærer er god til at skabe hygge om morgenen og god til at tage sig af os. Hvis der er noget, vi ikke ved, så kan vi altid komme til ham. Han er hjælpsom, og han siger, at vi skal huske at sige tingene til vores sjakbajs. Han husker os på nogle af de ting, vi skal sige. Hvis vi ikke lige har fået ringet og sagt, at vi ikke møder ind, så husker han at ringe eller skrive til os eller os. Og når han ved, vi er der, så kommer han hen til os og lige giver os hånden.

 

Partnerne betyder meget rigtigt meget for mig – de er ligeså imødekommende som min lærer – det med lige at komme og give hånd og sige 'Dav, jeg er klar til at arbejde'. Det fede er, at der også er lidt sjov i det sjak, jeg er i – og jeg elsker sjov. Der er alle ældre i sjakket – og det er al slags sjov. Det betyder også meget for mig, at min helt store boss kommer og hilser fra tid til anden. Og det betyder rigtigt meget, at han tager initiativ til lige at se, hvad vi har lavet, selvom vi ikke er udlærte.

 

De andre elever betyder også meget for mig, for det er fedt at have nogle kollegaer, som man kan spørge, Hvad har du lavet i dag?, og Hvad skal du lave i weekenden? Man får nye venner, og det skaber tæthed. Jeg følte mig meget velkommen, første gang, jeg var der. Det var en fed følelse med nogen, der engagerer sig i, at 'nu kommer der en ny, og nu tager vi os af ham'. Det er fedt, når der sker sådan noget på en arbejdsplads. Vi hjælper hinanden, hvis der er noget – i dag er jeg fx løbet tør for smøger, og så redder min gode ven Victor mig.

 

Om et år ved jeg ikke, hor jeg er – forhåbentlig ved klimagruppen. Det vil jeg rigtigt gerne, for det fungerer bare. Jeg vil gerne blive, hvis jeg kan komme til det. Men jeg skal nok have noget erfaring oveni, så jeg bliver nok sendt på skole, og så vil jeg gøre mit bedste for at blive uddannet. Jeg håber lidt, jeg står her om et år.

Jakob, 17 år

Jeg startede på Byggepladsen, 14. august 2015, fordi jeg ikke kom ind på Teknisk Skole. Jeg havde ikke høje nok karakter, så jeg vidste ikke, hvad jeg skulle lave. Så gik jeg rundt til vejledere og hørte lidt om, hvad man kunne gøre, og så hørte vi lidt om det her, og så tog vi hen og snakkede lidt og håbede på, at jeg kunne starte. Og det fik jeg også lov til.

 

Mit arbejde er som bygningssnedker – vi monterer køkkener. I starten ville jeg gerne være tømrer og startede ud som arbejdsmand – og så, da jeg havde prøvet det i to måneder, fik jeg lov til at komme i praktik hos Risskov Tømrer, Snedker. Der var jeg i næsten to måneder, hvor jeg fandt ud af, at det var noget sjovere med arbejdsmand. Da jeg var færdig der, fik jeg lov til at være tømrer her, hvor jeg er nu. Da det så alligevel ikke var noget for mig, spurgte Thomas (lærer på Byggepladsen) mig, om vi ikke skulle, om jeg havde lyst til at prøve at arbejde som bygningssnedker i stedet. Nu har jeg været der 3 uger, og jeg er helt sikker på, at det er det, jeg vil være nu.

 

Min lærer er rigtig hjælpsom – hvis der er noget man har brug for, så er han bare klar. Og han kan sagtens forstå, hvis man er syg – han bliver ikke sur, han forstår det bare.

 

Min partner i Partnerskabet er rigtig rar at snakke med – og han er god til at hjælpe, selvom han har travlt. Så han tager sig tid til én, til at lære fra sig. Han fortæller mig også om alle de ting, der er på arbejdspladsen. Hvis der er nogle problemer nogle steder, så fortæller han mig om det og inddrager mig i arbejdet. Det synes jeg er rart. Det er også rart at have andre elever at snakke med, end bare ældre ”kollegaer”.

 

Om et år har jeg forhåbentligt fået en lærerplads som bygningssnedker. Og så skal jeg på Teknisk Skole.

Mads, 18 år

Da jeg startede på Byggepladsen, for et halvt år siden, var det fordi, jeg ikke helt vidste, hvad jeg ville. Jeg havde hørt fra en anden, der havde været på Byggepladsen, at det var fedt, og så tænkte jeg, det kunne jeg også tænke mig at prøve. Og jeg har ikke fortrudt.

 

Jeg har arbejdet et par forskellige steder. Jeg har gået med elektrikerne; der gik jeg og flyttede paller og lavede dørpaneler og stikdåser og gitterbakker.

Så ville jeg prøve noget andet og fandt ventilation, først hos Bravida. Der gik jeg sammen med Torben, som så skulle han tilbage til Fredericia. Derefter fandt jeg en anden ventilationsmand, som jeg har gået med siden. Jeg får rigtigt meget ud af partnerskabet. Jeg lærer, hvordan det er at være ude på en rigtig arbejdsplads. Det betyder også noget at lave sjov, og man lærer at give lidt igen. Jeg kan også prøve forskellige ting af – men jeg holder i fast i ventilationsbranchen nu.

 

Lærerne betyder meget for mig – jeg var ikke kommet ind på Byggepldasen, hvis det ikke var for Thomas og Ilse (faglærer og UU-vejleder ved Byggepladsen). De andre elever betyder også meget – man kan snakke med dem og spørge dem om alt.

 

Om et år er jeg EGU (Erhvervsgrunduddannelsen), som er en praktisk uddannelse.

Victor, 17 år